A+

Bijwerkingen van medicatie

Medicatie gebruikt u om uw klachten te verminderen. Soms ontstaat er door het gebruik van medicatie juist een nieuwe klacht. Dit kan een bijwerking van de medicatie zijn.
Op deze pagina vindt u algemene informatie over bijwerkingen.  In de keuzehulp wordt er per medicijn aandacht besteed aan de bijwerkingen en controles.

Of u last krijgt van een bijwerking is niet te voorspellen. Sommige bijwerkingen komen vaak voor, andere zijn zeer zeldzaam. In deze keuzehulp en in de bijsluiter wordt er omschreven hoe vaak een bijwerking voorkomt. Op basis hiervan kunt u een inschatting maken hoe groot de kans is dat u een van de bijwerkingen krijgt.

Wat te doen bij bijwerkingen?

Soms kunnen bijwerkingen worden beïnvloed door het aanpassen van de dosis of een combinatie met een ander medicijn (bijvoorbeeld een maagbeschermer). Ook kunnen bijwerkingen soms beïnvloed worden door het medicijn op een bepaald moment te nemen (zoals tijdens het eten of vlak voor het slapen gaan). Vraag hiernaar bij uw reumatoloog.

Bij ernstige bijwerkingen is het nodig om de medicatie te stoppen. Na herstel van de bijwerking kan dan mogelijk opnieuw gestart worden met dezelfde medicatie. Vaak wordt dan een lagere dosering gebruikt. Overstappen naar een ander medicijn is ook een mogelijkheid. Overleg dit met uw reumatoloog.

Sommige bijwerkingen gaan op den duur vanzelf over. Het lichaam moet soms wennen aan de medicatie. Echter als u bijwerkingen ervaart is het altijd verstandig te overleggen met uw reumatoloog.

Controles

Sommige bijwerkingen voel je niet. Bij veel reumamedicijnen worden regelmatig controles gedaan om in een vroeg stadium deze bijwerkingen te ontdekken. Veelvoorkomende controles zijn bloedonderzoek, urine-onderzoek en het meten van de bloeddruk. Dit wordt gedaan in het ziekenhuis. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar de werking van de lever of het aantal eiwitten in de urine.