A+

Effect van medicatie

Reumaremmers remmen de gewrichtsontstekingen, waardoor het ziekteproces rustiger wordt. Wanneer de reumaremmer aanslaat merkt u dat klachten als pijn, stijfheid en zwelling afnemen. Het doel van de behandeling is dat de ziekte volledig in rust is en als het ware stilstaat. Men noemt dan ook wel dat de ziekte in remissie is. Niet iedereen reageert goed op een medicijn. Bij sommige mensen helpt het onvoldoende. Anderen krijgen last van bijwerkingen. Het is soms even zoeken naar het juiste medicijn of combinatie van medicijnen.

Zelf de effectiviteit beïnvloeden

Medicijnen zijn het meest effectief als ze op de juiste manier genomen worden. Er is een groep patiënten die hun medicatie niet inneemt zoals is voorgeschreven. Soms is dat omdat men het vergeet, maar soms heeft men er ook een reden voor. Men wil even niet geconfronteerd worden met het ziekzijn (bijvoorbeeld op vakantie), men wil kijken wat er gebeurt als je minder neemt of stopt met de medicijnen, of men twijfelt over het nut. Soms nemen mensen meer medicijnen dan voorgeschreven omdat men meer klachten heeft. Wat de reden ook is, bespreek het met uw reumatoloog. Het kan namelijk gevaarlijk zijn om meer of minder medicatie te nemen.

Meten van effect

Het effect van de behandeling wordt gemeten bij de controles. Er wordt dan niet alleen geluisterd naar de ervaring van de patiënt, maar ook wordt er gekeken naar gewrichtsbeschadigingen en ziekte-activiteit. Gewrichtsbeschadigingen worden gemeten met röntgenfoto's of MRI. De ziekte-activiteit wordt onder andere gemeten met bloedonderzoek. Er wordt met name gekeken naar de bezinkingssnelheid in het bloed. Dit is een vrij goede maat om ontstekingsactiviteit te meten.

 

Meten van effect bij Reumatoïde Artritis en Artritis Psoriatica

Naast de bloedcontroles wordt bij Reumatoïde Artritis de ziekte-activiteit gemeten met de DAS-score (Disease Activity Score). Soms wordt deze score ook gebruikt bij Artritis Psoriatica.
De DAS-score wordt berekend uit een combinatie van:

  • het aantal gezwollen gewrichten
  • het aantal pijnlijke gewrichten
  • de bezinking in het bloed en
  • uw mening over uw gezondheid.

Hieruit komt een totaalscore tussen de 0 en 10. Een score van meer dan 5.2 betekent een hoge ziekte-activiteit, een score lager dan 3.2 betekent dat de ziekte rustig is. Wanneer je voor langere tijd een score lager dan 2.6 hebt, betekent dit dat de ziekte in rust is (in remissie is).

Meten van effect bij de ziekte van Bechterew

Naast de bloedcontroles wordt bij de ziekte van Bechterew de ziekte-activiteit gemeten met 2 vragenlijsten: de BASDAI en de BASFI.
BASDAI staat voor Bath Ankylosing Spondilitis Disease Activity Index.
BASFI staat voor Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index.
Beide zijn ontwikkeld in Bath, een plaats in Engeland.
De BASDAI wordt berekend uit een combinatie van:

  • Een score voor vermoeidheid
  • Een score voor pijn (rug, nek, heupen en andere gewrichten)
  • Een score voor plekken op het lichaam die gevoelig zijn bij aanraking of druk
  • Een score voor ochtendstijfheid

Hieruit komt een totaalscore tussen de 0 en 10. Een score van meer dan 4 betekent een hoge ziekte-activiteit, een score lager dan 4 betekent dat de ziekte rustig is.

De BASFI bestaat uit 10 vragen over het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. De gemiddelde score van deze 10 vragen, geeft een beeld van de invloed van de ziekte op het dagelijks leven van de patiënt.